vineri, 15 ianuarie 2016

Scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis

 Domnule presedinte,
         Acum cateva zile am trimis un mesaj domnului general Oprisor, consilierul dvs. pe probleme de securitate nationala. Vazand ca nu primesc niciun feedback care sa-mi dovedeasca primirea mesajului, indraznesc sa va scriu direct dvs, in acest mediu online, care - am inteles eu – a fost si este inca extrem de folositor pentru dvs. Ma adresez dvs, gandindu-ma, in primul rand, la doua dintre cele trei functii oficiale pe care le aveti in statul roman: presedinte al CSAT si Comandant suprem al Fortelor Armate, respectiv la faptul ca dvs sunteti cel care a promulgat Legea nr. 223/2015 privind pensiIle militare de stat.
          Avand in vedere cele de mai sus, dvs sunteti nu numai cel mai indreptatit factor de putere din aceasta tara, tinand cont de functia de presedinte, dar si cel mai obligat moral si legal sa mediati conflictul dintre reprezentantii guvernamentali si cei ai militarilor in rezerva si in retragere, conflict izbucnit odata cu adoptarea de catre Guvernul Ciolos a OUG nr. 57/2015, in care a “strecurat” in mod bizar un articol (40) care nu avea nici in clin, nici in maneca cu pensiile militare. 
           Cred ca ar fi superfluu sa va descriu mizeria pe care au inghitit-o pensionarii miltari in anii din urma de pe urma “gloriosului” regim Basescu-Boc. Am crezut cu totii ca acest calvar a incetat odata cu aparitia noii legi si cu revenirea la un sistem care a fost functional in trecut, in linie cu sistemele de pensii din cvasitotalitatea statelor NATO si UE. Personal inca mai cred in acel “altfel de politica” pe care l-ati promis. In acest sens, va solicit sa mediati, cat mai este timp, conflictul dintre pensionarii militari (de fapt e vorba despre toti militarii, dar cei in activitate inca isi prezerva situatia si existenta familiilor lor prin neputinta de a se manifesta!) si Guvernul pe care dvs. l-ati investit cu speranta ca va face lucruri mai bune pentru acest popor si nu invers! Dorim cu totii ca acest conflict sa fie stins cat mai rapid, in mod rezonabil, printro negociere de substanta, finalizata cu solutii legale, juste.                  In situatia in care veti da curs solicitarii mele, este mai mult decat probabil ca protestul anuntat (si se pare ca va fi de mare amploare!) nu va mai avea loc si vom putea cu totii sa ne ocupam, in actuala conjunctura regionala, de pobleme mult mai importante. In plus, veti proteja institutiile care tin de securitatea nationala de valul de invective pregatit a fi lansat odata cu protestul planificat. Sunt convins de faptul ca daca protestul nu va mai avea loc, vom iesi cu totii invingatori. Altfel, vom pierde cu totii: noi in planul vietii de zi cu zi, dvs. din punct de vedere imagologic si – in mod cert – electoral!

Cu aleasa consideratie,
Col (r) V. Mihai, militar veteran al TO din Kosovo si Afganistan